A post Covid szindróma lelki oka

post covid

A post Covid szindróma lelki oka

KORAI ÖRÖM

Elkaptad… enyhébb, komolyabb vagy egyenesen rémísztő tünetekkel legyőzted a Covid-19 vírus okozta fertőzést… (A betegség lelki okáról itt olvashatsz) S, már éppen kezdtél volna megkönnyebbülni, fellélegezni (szó szerint), amikor szembesülnöd kellett a ténnyel: előre ittál a medve bőrére és még egy sor tünettel kell egy ideig „megbékélned”… együtt élned, pedig nagyon nem szeretnél.

ALATTOMOS ÉS KISZÁMÍTHATATLAN

A világjárvány kezdetétől fogva világosan látszódott, hogy ez egy különösen alattomos betegség, ami ellen nem lesz elegendő egyetlen szem tabletta. Ám a Covid -19 legfőbb veszélyessége nem is annyira a vírus ismeretlenségén vagy a nehezen kiismerhető viselkedésén és megbetegítő képességén, hanem szervezetünk kiszámíthatatlan immunválaszában rejlik. Ennek hatásmechanizmusát és okait magyarázza el ezek a cikkek:

Van-e okod rettegni a Coronavírustól?

Covid előtt…

A világ legjobb immunerősítője

Miért veszélyesebb a Coronavírus az idősebbekre?

 

ERRE A KÉZIKÖNYVRE MINDIG SZÜKSÉGED VAN, HOGY IDŐBEN FELISMERD LELKED ÜZENETÉT... TÜNETEID LELKI OKÁT!

Tudj meg többet a betegségek leki okáról!

VALÓJÁBAN MEGÚSZTAD A COVID – 19.-et!

Megnyugodhatsz!

Túl vagy a betegség, pánik keltő, ijesztő részén!

Megnyugodhatsz!

Már jórészt túlvagy a betegségek kialakulásában oroszlán részt játszó lelki okok többségén. Tanultál belőlük és megerősödve jöttél ki a gödörből. Viszont, van még dolgod. – önmagaddal, az életeddel és a boldogságoddal kapcsolatban

 

NEM ÁLLHATSZ LE! MÉG NEM!

A betegség utáni újabb tüneteid azt jelzik, hogy továbbra is ott lebeg fejed fölött az a lelki teher, ami közrejátszott a kór kialakulásában.

Még nem oldottál meg mindent!

Igaz… nagy és jelentős utat jártál be. Sok terhet letettél és még többet tanultál életedről, de még maradt – önmagad felé – kiegyenlítendő adósságod.

Nyugalom!

Nem akkora a baj, mint hiszed, de foglalkoznod kell azokkal a fontos dolgaiddal, örömeiddel, melyek elősegítik a végleges és maradéktalan gyógyulásodat.

Most azzal van dolgod, hogy az elmúlt időszak tanulságait levond és ezekből kivedd a lehető legtöbbet.

 

VAN MÉG DOLGOD!

Túl vagy a covid legkeményebb részén. – még akkor is így van ez, ha enyhe lefolyással vészelted át. De… még nem „lélegezhetsz” fel, mert ha maradtak tüneteid, akkor poszt – covid szindrómától szenvedsz.

NEM KELL MONDANOM

Ha a Covid miatt intenzívre vagy ne adj isten, gépre kerültél nem csak a szeretteidért aggódtál… de még a következő lélegzetvétel is kérdéses volt…

Viszont most már érezned és tudatosítanod kell: nem égeti tested magas láz, már nem szívja le immunrendszered utolsó morzsáit a vírus ellen küzdelem és már nem fenyeget a lélegeztető gép réme, a kiszolgáltatottság és persze a kaszás…

Kapsz levegőt – még ha nem is mindig annyit, mint szeretnél – és nem fogy el pillanatok alatt az erőd. Érzed a szagokat, az ízeket, nem fáj még az is, ami soha nem fájhatna, de még nem úsztad meg… még nem vagy túl a betegség elhúzódó testi és lelki következményein! – legalábbis ezt mutatják a visszamaradt tüneteid

 

AZ ENYHE LEFOLYÁSÚ COVID ÉS A POST COVID

Ha enyhe vagy viszonylag enyhe lefolyással megúsztad a fertőzés okozta betegséget, azt hihetted volna, hogy ezzel le is tudtad a betegséget, de ez nem egy egyszerű influenza vírus és az immunrendszerünk sem úgy reagál rá. – nagyon hasonlítanak a tünetek egy autoimmun betegségre, amikor a beteg önmagában keresi bűnöst és önmaga ellen támad

A POST COVID LELKI JELENTÉSE: 

Nem, győzöm eléggé hangsúlyozni: a Covid - 19 okozta betegséged legrémisztőbb tünetei elmúltak, de maradt egy sor szövődmény és normális életedet megkeserítő nyavaja. – melyekkel mindenképp kezdened kell a teljes gyógyulásod érdekében

Még mindig fáj minden porcikád, ami azt jelenti, hogy még rendbe kell tenned gondolataidat. Le kell nyugodnod, hogy a szétfeszítő és merőben ellentétes gondolataid, vágyaid egy irányba mutassanak. Azaz: kell valami örömteli cél, aminek maradéktalanul áttudod magad adni.

Nem tudsz aludni, mert még tudatába kell kerülnöd annak, hogy jól csinálod a dolgaid és minden okod megvan arra, hogy elégedett legyél.

Feszült és fáradékony vagy, mert túl sok energiát fektetsz mindennapjaidba, miközben akkor van igazán hatékonya, amikor lazán cselekszel. Keresd hát azokat a dolgaid, melyeket a kisujjadból kirázol és élvezd sikereid.

Pánikrohamok miatt kiver a víz… Te irányítod az életed. De ezt nem elég tudni! Érezned kell! Olyan dolgokat és úgy kell megtenned, hogy abból érezni tudd: te irányod dolgaid. Kezd kicsiben… apróságokkal. Tudatosítsd, hogy újra ura vagy életednek.

Ezerrel pörög a szíved, mert nagyon gyorsan, erődön felül teljesítve akarsz minél hamarabb megoldást találni… miközben az már ott van, de amíg feszült vagy… amíg ennyire gyorsan akarod… nem tudod észrevenni a nyilvánvalót. Lassíts! Emlékezz! Eddig mindig elérted azt, amire vágytál! Most is így lesz! Érezd!

Artériáid elveszítik eddigi rugalmasságukat… lemerevedtél, már nehezen tanulsz, okulsz múltad eredményeiből, pedig semmi okod leírni magad. Amikor befelé figyelsz, észre fogod venni a számtalan inspirációt és játékosságot adó emléket.

Nehezedre esik koncentrálni, mert annyira beleragadtál a vészjelzéseid figyelésébe. Akkor áll helyre koncentrációs képességed, amikor újra megtalálod az álmodozás, a tervezgetés örömét.

Képtelen vagy figyelni, mert csak azt figyeled, ami elromolhat… pedig abban vagy erős, hogy teremts. Keresd, hogy mi újat hozhatnál létre életedben!

Meggyendül, bizonytalanná válik a mozgás kordinációd. Nehezedre esik új és elérhető célokat kitűzni, miközben semmi másra nem vágysz, mint valamire, amit elérhetsz. Figyeld ezeket és helyre áll kordinációs képességed is.

Nagyobb valószínűséggel alakul ki trombózis, mert ez az időszak nem kedvez a megújulásodnak… legalábbis nem azokban a dolgaidban, melyeket a fejedbe vettél.  Most lazaságra, rugalmasságra van szükséged. Ne tisztán idd a bort… vizezd fel! ne ragaszkodj egy határozott célkitűzéshez, hanem kezeld lazábban és „csak” haladj felé… érezd, hogy felé haladsz…

A Szívizomgyulladás megnövekedő kockázata nem elhanyagolható… különösen addig, míg vágyaid ellen is lázadsz. Állj meg! Gondolkozz! Mi is a fontos neked? Az, hogy valami ellen harcolj, vagy az, hogy valami örömteliért teszel? Válaszd ez utóbbi! Ez valóban csökkenti a gyulladást és a gyulladás kialakulásának kockázatát.

Ezeken a konkrét tüneteken túl még szót kell ejtenünk a bizonytalan lelki állapotodról, ami – majdhogynem – ellehetetleníti a normális életbe való visszatérésed.

És különösen nehéz visszatérnie a normális kerékvágásba annak, aki már a covid fertőzés előtt is komolyan vehető betegségekkel küszködött… és most még a poszt - coviddal is meg kell küzdenie. S, ezen az sem változtat, hogy a korábban jelenlévő cukor vagy vérnyomás probléma a covid – kórházi kezelés – alatt normalizálódni látszott és most visszatért.

 

NAGYON SOKAT TEHETSZ, A POST COVIDBÓL GYÓGYULÁSODÉRT

  1. Hagyd abba az önvádat! Most már azt keresd, hogy mit tudsz tenni önmagadért, boldogságodért és egészségedért. Ebben a cikkben megtalálod a covid lelki okát:
  2. Keresd a rugalmasságot… a játékosságot… MINDENBEN! Mindenben, ami neked fontos és jelentőséggel bír. A játékosságról itt olvashatsz: www…
  3. Vond ki magad – amennyire csak lehet – a külvilág hangulatából és igyekezz minél inkább életed örömeivel, céljaival foglalkozni.
  4. Tervezgess! Érezd át, hogy mit fogsz kezdeni visszanyert egészségeddel… mi újba fogsz, hova utazol… stb…
  5. Beszélgess. Érezd át, hogy jó élni… Egészen biztosan van mért élned, de meg kell keresned!
  6. Kezdj bele! Mindegy mit, de csinálj valami újat, amiről eddig csak álmodoztál…
  7. Játssz! Viccelődj! Nevess és keresd azon dolgaid, melyekbe belefeledkezhetsz, melyek megmelengetnek.

HALLGASS LELKEDRE!

Tudom, hogy nem mindig egyszerű dolog hallgatni halk suttogására, tökéletes iránymutatására és kérlelhetetlen kitartására, amivel téged a boldogság felé terelget, de amikor megtanulod meghallani és mersz rá hagyatkozni, egy új, csodákkal és „megmagyarázhatatlan véletlenekkel teli világ nyílik ki számodra. Persze van, amíg ez tanulnod kell… de megtudod tanulni!

Lelked sorsod, egészséged befolyásoló tulajdonságáról itt mindent megtudhatsz: A MEGBETEGÍTŐ/GYÓGYÍTÓ LÉLEK 

 

A következő cikk az oly sok nő és pár életét megkeserítő

ENDOMETRIÓZIS LELKI OKAIRÓL

ÉS A

GYÓGYULÁS ÚTJÁRÓL FOG SZÓLNI

Szóljon hozzá!