50 felett újrakezdeni? Lehetetlen!? Vagy mégsem? 10 nélkülözhetetlen lépés…

 

Egyedül maradtál gondjaiddal, terheiddel… és úgy tűnhet, hogy már senkinek nincs szüksége Rád… Talán még azt sem érzed, hogy önmagadnak fontos lennél…

Egy ideális világban soha nem kéne újra kezdenünk… Csak elindulnánk valahonnan és megérkeznénk valahova… mondjuk egy olyan célba, ami maradéktalan jó érzéssel töltene el…

De csak életünk végén érnénk el ezt a célt és közben semmit sem?

Ugye érzed, hogy ez nem lenne túl okos… Látod?

Még akkor is folyton újra kell kezdenünk életünket, amikor minden rendben van… és mennyire igazzá válik ez, amikor kiderül, hogy rossz célokat tűztünk ki, vagy akaratlanul is zsákutcába kormányoztuk magunkat.

 1. Az első és mindennél fontosabb lépés: érezni – NEM TUDNI!!! – hogy ott él benned a lehetőség! Nem feltétlen tudod konkrétan, hogy mi az, de érzed… Amikor a legmélyebb bugyrait járod a pokolnak, akkor jelentsd ki: Képtelen vagyok újra kezdeni… és figyeld azt a választ, amelyik megnyugvással tölt el… hisz az, csakis az az igaz.

 

 

 

 1. Tudatosítani – mérlegelést követően -, hogy újra kell-e egyáltalán kezdeni életed, vagy „csak” azt kell tovább vinni, ami eddig is jó volt… igaz… igazítva a pillanatnyi élethelyzethez és a vágyaidhoz.
 2. Értelmet kell keresned! Tedd fel a kérdést: van-e értelme újra kezdeni, amikor már annyiszor újra kezdtem? (Lehet, hogy nem kell újra kezdened… hanem helyre kell hoznod, amiben most vagy… de ezt érezni fogod.)
 3. Fogalmazd meg a lehető legpontosabban, hogy hova szeretnél eljutni! Lehetetlen feladat elé állítod magad, ha csak az a célod, hogy onnan és ugyan- úgy folytathasd életed, aminek egyszer már ez a tarthatatlan állapot lett a következménye.
 4. Ne sirasd azt, ami helyett egy újat szeretnél! Miért sajnálnál, miért siratnál egy elmúlót, amikor abban már nem örömöt csak bosszúságot és fájdalmat találtál… még akkor is, ha másban akartál reménykedni.
 5. HA tudatosan és elég hatékonyan nem teszel keresztbe lelkednek, „Ő” átfog lendíteni a holtponton… Ha most még mindig nem mozdít ki, ha most ezt a mozdító erőt nem érzed, akkor az azt jelenti, hogy felettébb hatékonyan nyomod el lelked irányt mutató suttogásait, és hagyod figyelmen kívül a feléd küldött, megoldás felé vezető jeleket. Mit tegyél? Jó kérdés! De… nem az a lényeg, hogy mit! A kérdés az, hogy hogyan! Mindegy mit teszel! A lényeg az, hogy felszabadítson, hogy ellazítson, hogy érezd az elégedettséget… ekkor kinyílsz és képessé válsz érzékelni és megélni a feléd küldött pozitív jelzéseket.

 1. A gödör alján „ücsörögve” nem fogod látni, tudni, hogy mi várna rád a gödrön kívüli életben… DE… érezni képes vagy… és csak is ÉREZNI!
 2. Az újrakezdéshez erő kell… a kérdés: miből tudsz – konkrétan – erőt meríteni? Az első ilyen forrás, hogy nem töltöd a feneketlen kutad… nem azzal foglalkozol, hogy mit nem akarsz… a többi erőt pedig felszabadult lelked fogja biztosítani… abban a pillanatban, hogy már nem valami ellen, hanem valamiért akarsz harcolni.
 3. Bíznod kell önmagadban! Bíznod kell abban, hogy azt adod magadnak, arra nyitsz kaput, és arra indulsz el életedben, amit valójában megérdemelsz… Erősítsd az önmagadba vetett bizalmad… erősítsd önbizalmad azzal, hogy tudod… érzed: pontosan azt fogod magadnak adni… mondani, amire vágysz… amit megérdemelsz… ami jól esik…
 4. Magadért akarj tenni! Érezd át – és töltsd meg konkrét tartalommal – hogy miért van értelme a megújulásnak.

Igazából teljesen mindegy, hogy mivel kapcsolatban érzed a megújulás, az újrakezdés kényszerét. Nincs különbség, hogy egy már nem létező párkapcsolatban, a gyermekeiddel, szüleiddel kapcsolatos tarthatatlan élethelyzettel összefüggésben merül-e fel… mindegyiknél le kell egyszerűsítened erre:

 • Így nem jó… és ha minden így marad, akkor csak még rosszabb lesz… a megoldás reménye nélkül…
 • Át kell érezned, hogy van/egészen biztosan lehet megoldás… hiszen másként nem fájhatna ez annyira és nem vágyódhatnál ennyire…
 • S, mindig megtalálod, vagy megtalál Téged a megújulás, amikor engeded… amikor teszel érte…

 

Ne hagyd ki Facebook oldalam (https://www.facebook.com/posaferenciro/) meglátogatását és kedvelését, hogy minden nap – azon melegében – értesülhess a friss, izgalmas és minden bizonnyal húsba vágó témákról, és ezek megoldási lehetőségeiről és sok más… kátyúkon, döccenőkön átvezető megoldásokról sem.

Szóljon hozzá!